Na čem staví maďarská kuchyně

Na čem staví maďarská kuchyně

Zaměříme-li se na maďarskou kuchyni, do historie této země promlouvalo několik faktorů, které ovlivnily i přípravu pokrmů. Původní osídlenci Dunajské nížiny byli kočovníci a využívali např. sušených polotovarů a surovin, jako jsou luštěniny nebo těstoviny, známé v Maďarsku pod názvem Tahoňa. Kočovníci se věnovali chovu dobytka a pěstování zeleniny, které se v tamní oblasti dařilo díky výhodné poloze – nížině s dostatkem slunečního svitu a úrodnou půdou.

zemědělská usedlost v Maďarsku

S rozvojem civilizačních vlivů dopravy a dalších faktorů průmyslové revoluce se do maďarské kuchyně https://www.mpochoutky.eu/ promítaly i zkušenosti s pokrmy ze sousedních zemí, především Rakouska, a samozřejmě se hlavně ve městech začaly objevovat i výrobky z bílého rafinovaného cukru a bílé vymleté mouky, které začaly degradovat původní myšlenku zdravých pokrmů, založených na přírodních surovinách v původní podobě. Dnes je opět vyzdvihován jejich význam a lidé se navrací k původním tradicím, zejména produktům vypěstovaným lokálně, na rodinných farmách. Na čem si dnes v Maďarsku, kromě uherského salámu, guláše a klobás, pochutnáte?

maďarská vlajka

Typické maďarské suroviny a pokrmy

Červená paprika – ta se objevuje v mnoha pokrmech, kde jim dodává výraznou chuť, někdy velmi pikantní, a také krásnou červenou barvu. Bez papriky si Maďaři nedovedou svůj život vůbec představit a tato zelenina je také svým způsobem národním symbolem.

Kysané zelí – zejména ve východní části země se udržuje tradice pokrmů s kysaným zelím. Hlávkové zelí rovněž patří k tradičním plodinám, kterým se tu velmi dobře daří. Veškerá zelenina má k růstu velmi dobré podmínky a obsahuje mnoho živin, proto se také úspěšně pěstuje i na export.

Lečo a főzelék – zeleninové lečo každý zná a Maďaři vás mohou pohostit ještě pokrmem főzelék, což je zeleninová omáčka, z místních surovin. Oba pokrmy výborně zasytí, dodají energii a jsou dobře stravitelné, což je důležité zejména v horkém létě.