Software na zakázku

Software na zakázku

Pokud chcete vědět co je to půl na půl, tak vězte, že je to nějaký program, který je zadarmo s nějakým omezením. Vy sami uvážíte, zda si jej pak koupíte nebo ne. Tato omezení bývají různá, nejvíce časová, tedy to znamená, že program je plnohodnotný a vše funguje, ale po nějaké době se vypne, pokud si jej nekoupíte.

Při vývoji jakéhokoli softu jsou u toho programátoři. Tento kolektiv do toho dává vše, co umí, protože výsledek jim vydělá penízky. Programátoři jsou pak někdy řazeni mez IT specialisty a říká se jim ajťáci. Z anglické zkratky IT, která se čte aj tý.

Pokud se s těmito lidmi setkáte, a jste v oboru laik, nezavádějte řeč na jejich práci. Nebudete jim asi rozumět. Jejich věty jako například jaký máte klavír, nebo kolik místa je na hadru vás asi popletou a budete se domnívat, že hovoříte s šílencem. A když použije slovo fíčura, nebude už vůbec tušit která bije. Takže si položíte otázku sami sobě, nebo, ti odvážnější přímo tomu, kdo tuhle podivnost vypustil z úst.

Co je to fíčura?”

programování

Možná jste touto otázkou udělali chybu, protože někdy je programátora těžké zastavit v jeho výkladu. Ale pokud je rozumný, vysvětlí vám, že je to také z angličtiny, a to ze slova feature, což, pokud to přeložíme doslova je vlastnost. A takových vlastností má každý program strašně hodně. A když ne, tak je tam právě programátoři dodají, přidělají, přimontují, přisunou a přidají. Vyberte si který výraz chcete.

práce na notebooku

Pro příklad se těžko chodí, ale představte si filmový přehrávač, tedy softwarový pochopitelně a vy byste rádi, aby uměl něco navíc. Třeba obarvit černobílý film. Nu, a právě to vám udělá kolektiv programátorů, a to je právě ta fíčura, totiž vlastnost navíc.

Ono to asi není zcela přesné vysvětlení, ale je to jen a jen pro představu co a jak. Protože tak to chápe autor článku, který rozebíraný výraz dnes slyšel poprvé.